10 metrekarede başladı! İstiridye mantarı üretimini 3 yılda 60 tona çıkardı

0
1518

İstiridye mantarı üretimi yaparak geçimini sağlayanlar arasında Edirne’den Hasan Çetin de katıldı. Çetin, 10 metrekare alanda başladığı üretim alanını 250 metrekareye kadar çıkardı.

Edirne’de Hasan Çetin (38), 3 yıl önce iş ararken 10 metrekarelik alanda yetiştirmeye başladığı istiridye mantarında, bugün 250 metrekarelik iş yerinde yıllık 60 tona yakın üretim yapmaya başladı. Kent merkezindeki tek üretici olan Çetin, “Siparişlere yetişemiyoruz. Üretimimiz olduğu sürece müşterimiz her zaman oluyor. Ürün satışımız çok iyi. Edirne ve Edirne dışında da müşterimiz var. Tekirdağ, İstanbul, Lüleburgaz gibi yerlere de götürüyoruz” dedi.

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu Hasan Çetin, 2018’de, araştırmaları sonucu istiridye mantarı yetiştirmeye karar verdi. Kentte yetiştiriciliği yapılmayan mantarı, önce bahçesinde 10 metrekarelik alanda üretmeye başlayan Çetin, verimin güzel olmasının ardından üretimini 110 metrekare alana çıkardı. Bahçesinde, istediği üretim alanını yakalayamayan Çetin, geçen yıl merkeze bağlı Değirmenyeni köyünde 250 metrekarelik bir bina kiraladı. Profesyonel üretime geçen Çetin, artık yılda 60 tona yakın taze istiridye mantarı üretip, siparişleri yetiştirmeye çalışıyor.

EDIRNE’DE YASAYAN IKTISAT FAKULTESI MEZUNU HASAN CETIN, 3 YIL ONCE IS ARARKEN 10 METREKARE ALANDA YETISTIRMEYE BASLADIGI ISTIRIDYE MANTARINDA, BUGUN URETIMINI 250 METREKAREYE CIKARARAK YILLIK 60 TONA YAKIN VERIM ALMAYA BASLADI. (FOTO: OLGAY GULER / EDIRNE, DHA)

‘YAPMAK İSTEYENLER PROFESYONEL YARDIM ALMALI’

İstiridye mantarının üretim ve gelişim aşamalarından da bahseden  çetin yaz ve kış ayları olarak yetişmesi farklılaşıyor. Havalar ısındığı zaman istiridye mantarı, 22-23 günlük sürede oluşuyor ama kışın havalar soğuk olduğu zaman 35 günü buluyor. O nedenle biraz beklemeli, riskli bir iştir. Yapmak isteyen arkadaşlara tavsiyem, çok iyi araştırmaları lazım. Bunun için profesyonel yardım almak gerekiyor” diye konuştu.

Mantar yetiştiriciliğinde mutlaka maske takılması gerektiğini de vurgulayan Çetin, “Kronik astıma doğru götürebiliyor, o nedenle dikkatli olmak gerekiyor. Bir astım başlangıcı bende de oldu, tedavisini gördüm. Şu anda çok şükür fazla sorumuz yok” ifadesini kullandı.

‘YILLIK 60 TONA YAKIN ÜRÜN ALABİLİYORUZ’

Çetin, üretmeyi sevdiği için bu yolu seçtiğini dile getirerek, “İnsanlarla çok muhatap olmadan üretip bu ürünleri piyasaya çıkartıyorum. Yıllık tonaja göre değişiyor. 10 ton kompost koyarsanız yaklaşık 2,5-3 ton ürün alırsınız, 1,5 aylık süreçte. Yani 3 oda olduğunu varsayalım. 30 tonda 45-50 günlük süreçte alacağınız ürün, 6-7 tonları bulur. O da yıla vurduğunuzda 60 ton olur” dedi.

Kent merkezindeki tek üretici olduğunu sözlerine ekleyen Çetin, “Siparişlere yetişemiyoruz. Üretimimiz olduğu sürece müşterimiz her zaman oluyor. Ürün satışımız çok iyi. Edirne ve Edirne dışında da müşterimiz var. Tekirdağ, İstanbul, Lüleburgaz gibi yerlere de götürüyoruz” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.