İstiridye Mantarının Kimliği

0
231
İstiridye mantarının alt kısmında solungaçları vardır.

İstiridye mantarının özellikleri

Pleurotus ostreatus ,

istiridye şeklindeki kapağı ile bilinen yenilebilir yaygın kültür üretim yapılan bir mantar türüdür. Bu mantarlarda en göze çarpan özelliği , aralıksız solungaçların varlığıdır.

istiridye-mantari-dogal-ortamında-yetismesi
Tabiat ne kadar harika bir şekilde kendini süslüyor.

Aralıklı, solungaçların sapa bağlandığı ve doğrudan doğruya aktığı anlamına gelir. Sağa yakın noktaya bir göz atın. Sapın içine ve altına nasıl çıktığını görebilirsiniz

Mantarın diğer tanıma özellikleri:

Kapak

  • İstiridye veya yelpaze şekli, genelde 5-25 cm arasındadır.
  • Çakışan kümelerle genellikle raf benzeri bir oluşum içinde büyürler.
  • Yüzeyi tamamen pürüzsüzdür.
  • Genellikle beyaz, açık kahverengi, krem renklerinde olur sıkı beyaz et dokusundadır.
  • Solungaçlar beyazdır ve kapağa ve gövdenin altına bağlanır.
    istiridye-mantari-büyüklügü-dogal-ortamında
    istiridye mantarı tabi ortamında 30 cm kadar büyüyebilmektedir.

    Kök Kısımları

    • Kökleri olmayabilir. Eğer kök yaparlarsa ki bu genelde kütük ekimlerinde olur merkezden uzak olacak şekilde büyürler. Eğer yukarı doğru büyürlerse sap ve yoğun yaprak görürsünüz.
    • Kök kısmı diğer yerlerine nazaran daha serttir.

    Spor baskısı ve rengi

    Beyaza lila-griye çalan bir renkte sporu oluşur. Mantarına altına koyu renkli bir kâğıt benzeri bir malzeme sererseniz sporları toplama ve görme imkânınız vardır.

  • Bu mantarlar saprotrofiktir, yani ölü malzemelerden beslenirler, yani ahşabın üzerin dede beslenirler. Böylece onları günlük hayatta hasta veya kurumuş olan ağaçlarda büyüdüğünü göreceksiniz.
  • Genellikle yaprak döken sert ağaçlarda (yaprakları kaybeden ağaçlar) bulunur. Kayın ve kayalık ağaçlarında yaygındır. Bazen kozalaklılarda da bulabilirsiniz.

    Kokusu ve Lezzeti

    Tabiki her insan farklı damak lezzetine sahiptir ama bana sorarsanız Hafif bir ananas kokusu, biraz meyankökü gibi hafifte tatlı bir kokusu var.Eti aratmayacak kendine has harika bir lezzete sahip.

    Mükemmel-lezzette-istiridye-mantari
    En güzel tarifide tost makinasında kızartılarak yanında limon mükemmel tavsiye ediyorum

    Yılın hangi zamanlarında oluşuyor

    Tabii doğal ortamlarında Yazın ve sonbahar ya da kışında ılıman bölgelerde yetişir. Kültür yani özel oluşturulmuş alanlarda yılın 12 ayı üretim yapılmaktadır.

Yazar :Muhammet YAKAR

Yorum ve sorularınız için bu alanı kullanabilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

  • Merhaba, Misafir