KUZU GÖBEĞİ MANTARI (Morchella esculenta)

0
297
KUZU GÖBEĞİ MANTARI (Morchella esculenta)

 

KUZU GÖBEĞİ MANTARI YETİŞTİRME  Özellikleri

Şapkası;

Yumurtaya benzer ve düzensiz oyuklara sahiptir. Köşeli ve geniş oyukların kenarı
dolambaçlı ağ görünümündedir. Kırmızımsı ve sarıdır.
Sap; Silindirik ve düzensiz boşluğa sahiptir.
Etli kısım; Mum kıvamında, gevrek ve kırmızımtırak sarı renkte, hoş kokulu tada sahip.

Kuzu Göbeği Mantarı Yetişme Yeri

Zengin toprakları sever. Orman açıklıkları, yol ve akarsu kenarları, bitki örtüsü
yanmış araziler ve fındık, kayın, akçaağaç ve karaağaçların altında tek tek bulunurlar.
Yetişme Zamanı: Mart-Mayıs

Morchella-esculenta-kuzu-gobegi-mantarı

Diğer Özellikleri:

Çok bilinen ve yenen mantardır. Bir defada çok fazla yenmemelidir. Yavaş
pişirilirse daha lezzetli olur. İpe dizilerek kurutulabilir ve kış için saklanabilir.
Morchella cinsi mantarlar makro mantar olup mikorrhiza sınıfına girmektedir. Bu mantarlar
bazı ağaç türleri ile sıkı bir ilişki içerisinde olup ağaçların köklerinde mikorrhitik olarak
yaşamaktadırlar. Bu özelliklerinden dolayı çok uzun yıllar üzerinde kültüre alma çalışmaları
yapılmış ancak başarılı olunamamıştır. 1982 yılında Ower isimli araştırıcı bu mantarı laboratuar şartlarında kültüre almayı başararak ve üretim tekniği üzerine patent almıştır. Bugün bu mantar türünün inokulumları hazırlanarak doğal ortamlarda populasyonu artırma yönünde uygulamalar mevcuttur.
Morchella cinsi mantarlar yurdumuzun doğal florasından en fazla toplanarak ihracatı yapılan
türlerdir. Bazı dönemler kuru kiloğramı 10.000 Tl’ nin üzerinde fiyata satılmaktadır.
Yurdumuzda Marmara ege ve Akdeniz bölgelerinde ormanlık alanlarda ilkbahar dönemlerinde
genelde çam ormanlarında bulunmaktadır. Orman yangınlarından sonra yoğun olarak bu
mantarın çıkışı görülmektedir.

Yorum ve sorularınız için bu alanı kullanabilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

  • Merhaba, Misafir